Franska ostar

Jag har alltid varit ganska kräsen när det kommer till ost. Inte kräsen på ett sådant sätt att "endast det bästa är gott nog" utan snarare för att jag knappt gillat några ostar alls.

Innan skolåldern var det bästa jag visste syltlök, oliver och ädelost. Nån gång kring 7-årsålder ändrades dock smaklökarna och ädelost började lukta fotsvett.
Under de senaste 15-20 åren har jag ätit så smaklösa ostar som möjligt. Hushållsost på smörgåsen och brieost på kexen. Men senaste året har jag fått lite mer vuxna smaklökar och gillar fler och fler ostar. Hårdost har jag fortfarande lite svårt för, men mögelostar tycker jag blir godare och godare för varje år.

På helgens vinprovning avnjöts franska viner tillsammans med franska ostar. Några av ostarna luktade så håret på armarna reste sig, men samtliga var goda och några var oemotståndligt goda!

Den salta roquefortosten var gudomlig till det söta dessertvinet och den syrliga getosten bland det godaste jag ätit. Till och med den speciella och exklusiva hårdosten Comté var god tillsammans med det sträva och kryddiga Bordeauxvinet.

I sommar kommer det bli fler ostbrickor än vanligt på den norrländska rivieran. Nu när jag dessutom blivit expert på hur ostarna och vinet ska giftas, så blir det inga problem att hitta härliga kombinationer. Välkommen till S-å på fransk afton, öppet hela juli! (Ostälskare Ödlan lär vara första gäst)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0