Söndagshäng
En helt vanlig söndag...
i Haninge.

Innebandysöndag men härlig seger för Umeålaget Team Thorénngruppen.
Ingen 5-kronorskladdkaka den här gången, men väl en burgare.

Dadelbollar för hela slanten
Jag måste lära mig att äta mindre godis. Jag äter godis så fort jag är hungrig, sugen eller har lite tråkigt. Men den senaste tiden har jag i alla fall lyckats hitta ett bättre alternativ till mitt kvällskaffe/helgfika. Dadelbollar.
Dadelbollar går att göra av i princip vad som finns i skafferiet, och smaksätta efter eget tycke. Jag gör mina av mandel, färska dadlar, kakao och lite kesella (om jag har). Jag smaksätter med kaffe, jordnötssmör, kanel eller bara lite flingsalt och självklart rullas de i kokoks.
Det bästa med bollarna är att jag känner mig nöjd redan efter 3-4 stycken, jämfört med om jag gör vanliga chokladbollar, då äter jag tills de är slut. Dadelbollarna går dessutom bra att både frysa och förvara i kylen i en vecka.

Ruzzle-beroende
Jag är fast.

Sommarkryss på hösten
Ett av de bästa nöjena och tidsfördriven på sommaren är att lösa kordord. Riktigt svåra korsord som tar flera dagar att lösa, och självklart är det förbjudet att använda alla former av hjälpmedel, så som lexikon eller google.
I somras tog jag en kortprenumeration av en veckotidning och som tack för detta fick jag välja ett nummer av en valfri tidning. Jag valde en kordordstidning och....den tidningen kom idag, den 27 september. Det som skulle vara kryss att lösa under julisemester blir istället ett tidsfördriv under hösten.
Med tanke på att det tog mig och min mor nästan fem veckor att lyckas lösa hela förra korsordstidningen, lär det ta mig ändå till jul att komma igenom den här. Men mycket nöje!

Godaste halvfabrikatet
Idag vek jag och kollegorna ner oss, igen!
En stor portion av den godaste kladdkakan som finns, Frödinges kladdkaka. Den är så krämig och god att den slår alla hembakade kladdkakor jag ätit!
Delicator chokladbollar är också ett godkänt halvfabrikat men Frödinges kladdkaka vinner ligan, oavsett!

Lakritsprovning
Ikväll upplevde jag och M en av våra 30-årspresenter, en lakritsprovning på Choklad och Lakrits i Vasastan. Och vilken provning!
Intressant information, spännande smaktester och framförallt generös smakning. Först smakning på rålakrits i olika former, olika varianter av lakrits och rent lakritspulver och salmiaksalt. Till detta serverades rödvin.
Därefter gick vi lös på godiset. Underbara godisbitar och vi var båda ense om att isländsk chokladlakrits is the shit!!
Avslutningsvis fick vi testa honung med lakrits, lakritssylt och slutligen frossade vi på alla godisbitar som fanns kvar. Nu är behovet tillfredställt för en tid framöver!
P.S Lakrits är bra för oss med lågt blodsocker som får blodsockerfall emellanåt. (Motiverar att alltid ha lakrits i väskan!)

Rödbetor och chévreost
Bland det godaste som finns! Sallad med varma rödbetor, chévreost, knaperstekt bacon, rödlök, rucola och balsamico. Jag skulle kunna äta det till frukost, lunch middag. Lätt!

Hanssons brunch regerar
Stockholms bästa brunch har idag blivit korad. Hotell Hansson på Surbrunnsgatan serverar tveklöst stans bästa brunch med klassiska rätter blandat med intressanta nytänkande inslag och fantastiska hembakade små godbitar. Dessutom kan brunchen intas en den mysiga gammaldags inredda lobbyn. Fem stjärnor av fem möjliga!

Lördagscykling
Det är ett år sedan senast. Men idag var det äntligen dags för min favorit; cyclingpulse-passet på lördagsförmiddag. Härligt! Bättre start på helgen kan man inte få. Nu är vi igång igen!

Fredagsafterwork med tapas och cava
Afterwork tillsammans med Masken m.fl. på gemytliga AG's. Perfekt med tapas till fredagscavan, sagolik getost och underbara oliver.
Fortsatt aw på ännu gemytligare Vassa eggen och en kväll som avslutades med ett hysteriskt roligt felringt samtal med påföljande hysteriskt roligt undrande sms!

Skyr - isländks världsklass
Vem är näst på tur att åka till Island?
Till denne gör jag omgående en ny beställning av världens godaste yoghurt, med extra hög proteinhalt. Skyr, bland det bästa jag vet (näst efter sushi, lakrits och apelsinchoklad). Finns det något islänningarna kan, förutom att göra lakrits och sticka koftor, så är det att tillverka riktigt högklassig yoghurt.
Skyr är egentligen godast naturell eller med vanilj men på Island finns en riktigt god variant med perur (päronsmak) och en blabaer. Nu har de dessutom kommit med nya persika och hasselnöt. Vill ha, vill ha vill ha!
Ge mig en leverans! Den svenska varianten är inte i närheten av äkta vara!

...det finns knappt ord för att beskriva min fysiska smärta...
Den här dagen kan sammanfattas med ett enda ord,

Crossfit
Crossfit
Bästa träningen på mest effektiva sätt.
Dagens lunchpass: 5 övrningar, 20 sekunder x 8 i tabata.
Trött men nöjd.
Jag var bäst på slalomhoppen.
Jag var inte bäst på armhävningar i totalt 4 minuter...

Bondkakefrosseri
Min mormor bakade alltid bondkakor till mig. När jag hade namnsdag eller bara var värd en liten extra present fick jag en burk med gyllenbruna småkakor som jag försökte spara i frysen så länge det gick, vilket oftast var mindre än en vecka.
Förra helgen fick jag två burkar bondkakor av min mor, bakade efter mormors berömda recept. Målet var att kakorna skulle finnas kvar till mitten av oktober. Redan i onsdags tog den första lådan slut och mycket tyder på att den andra lånda kommer att vara slut innan helgen.
Bondkakor är det bästa!

Snabba cash II
...nja, så väldigt snabba cash vet jag inte om det är? Rätt omständigt snarare. Och som vanligt slutar det med att så gott som alla dör, men ändå smiter någon med pengarna och ärkegangstern kommer att kräva ut sin hämnd, så det finns en öppning för en fortsättning.
Ingen feel good-film direkt.
Inte fullt godkänt betyg.

Lördagslyx på Sparadiset
Det bästa med att fylla år är att man får lyxiga presenter. En av presenterna har nyttjats den här lördagsmorgonen, som en perfekt uppladdning inför eftermiddagens tävlingslopp.
Sparadiset är ett gömt paradis som jag aldrig hade hört talas om eller ens sett skylten till trots att jag går förbi där flera dagar i veckan. Bakom en utsmyckad garagedörr gömmer sig en källarlokal som förflyttar gästen till ett hawaiianskt spa. Väntsalen är en oas med porlande vattenfall, rogivande musik, palmer, blommor, parasoller och färsk frukt. Redan innan behandlingen kommer jag på mig själv med att egentligen vilja sitta kvar i oasen och läsa en bok hela förmiddagen. Trviselfaktor i världsklass!
Även ansiktsbehandlingen var en njutsam upplevelse, så nu är jag förberedd inför dagens stora uppgift.

Halvmaran närmar sig
Imorgon är det dags för den här säsongens längsta tävlingslopp och förmodligen också mitt sista tävlingslopp för den här gången, DN Stockholm halvmarathon.
Halvmaran har alltid varit ett av mina favoritlopp men i år har motivationen lyst med sin frånvaro och veckorna innan har präglats av sjukdom, problem och skavanker. Men imorgon står jag ändå på startlinjen och hoppas att alla trasiga delar i kroppen håller i 21,1 kilometer.
Jag vet att det realistiska är att jag gör ett okej lopp med halvbra tid, men efter kvällens middag med kolhydratsuppladdning och mentalt fokus med annan löpare, är endast det bästa gott nog. Självklart kommer jag att göra allt som står i min makt för att äntligen äntligen slå Kajsa Bergqvists DN-tid. Sist var jag 20 sekunder efter, den här gången tänker jag vara 20 sekunder före.

I väntan på Kockarnas kamp
Ikväll börjar Kockarnas kamp på TV4.
Jag har längtat efter ett program att följa varje vecka, och i väntan på nästa säsong av min favori Sveriges mästerkock så tror jag att det nya Kockarnas kamp blir en fullvärdig ersättare. Ser verkligen fram emot den här premiären!
I väntan på matprogrammet äter jag min favoritsallad från ICAs plock, och som vanligt innehåller den tre sorters lök (rödlök, syltlök, rostad lök), tre sorters ost (fetaost, mozzarella, hårdost), tre sorters grönt (rucola, sojabönor, ananas) och förstås skinka och coleslaw. Det är den goooodaste sallad jag vet!

Världens godaste frukost
Jag läntar redan till imorgon klockan 09:00, när jag får inta nästa frukost. Jag försöker varva mina frukostar mellan yoghurt, kokt ägg, bär och frön med Kesella, smoothies och, min absoluta favorit; Lingongrovasmörgåsar med jordnötssmör och skivad banan.
Just den här veckan är det en jordnöts- och banansmörgås-vecka och frukoststunden på förmiddagsfikat på jobbet är en av höjdpunkterna under dagen. Kombinationen jordnötssmör och banan är kanske den bästa tänkbara! (Och vilken energikick dessutom, både energi från smöret och kolhydrater från bananen)

TBE-vaccinerad
Hur länge har jag inte tänkt att jag ska vaccinera mig mot TBE? Jag har visserligen aldrig sett en livs levande fästing, men bor man i Stockholm och vistas utomhus under sommaren är risken stor att råka på ett av de äckliga och totalt meningslösa kräken.
Droppen som fick min bägare att ge mig eld i baken var när min kollega G fick diagnosen TBE för en vecka sedan. Jag vet hur länge han känt sig sjuk och efter att han beskrivit hur dålig han varit senaste veckorna kom jag till insikten att det enbart är ren lathet som gjort att jag inte tagit vaccinet och därmed indirekt välkomnar viruset i min kropp. Dessutom ett virus som är kroniskt, en gång TBE, aldrig frisk. Det är inte värt det!
De senaste dagarna har jag haft ett par aggressiva utbrott på sjukvården men idag vill jag ge beröm och röda rosor till Vaccin Direkt. Tänk om all sjukvård kunde vara lika effektiv?! Från att jag klev in genom ytterdörren, hade fyllt i formuläret, betalt för vaccinet, kallpratat med sköterskan, fått ett stick i armen och promenerade ut, hade det gått 1 minut och 15 sekunder. Hör och häpna!! Hade det inte varit för plåstret på min överarm hade jag ifrågasatt om jag ens hade varit där.

P.S. Appropå temat så fann jag den här artikeln på kvällstidningens förstasida: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15420623.ab
Hamilton gör det han ska och fyra är bättre än trettio
I helgen såg jag och min far den senaste Hamiltonfilmen, "Men inte om det gäller din dotter". Vi var eniga om att filmen levererar det man kan vänta sig och att Mikael Persbrandt passar i rollen som Carl. Storyn påminde väldigt mycket om en viss afghanistansk ledares historia och man kan inte låta bli att spekulera i hur mycket spel bakom kulisserna det egentligen är nationer emellan.
Dessutom är det än en gång kostaterat att det är bättre att vara fyra än trettio om det blir en vapenkonfrontation. Det lag som är i underläge vinner alltid, och de onda får sätta livet till hela bunten. Men de goda måste alltid ha involverat ett offerlamm i sitt team, för ett svinn måste man räkna med. Annars skulle det vara för osannolikt... I Hamiltonfilmen var det glasklart redan en halvtimme innan slutet, vem som var det här teamets svinn och som inte skulle komma levande ur striden.

Göteborg i Stockholm
Jag har hittat fram till en ny favorit. Restaurang Göteborg ligger längst in i Sickla kanal och är ett fantastiskt ställe som jag dessvärre glömmer bort mellan gångerna. Men ack vad bra det är när jag väl hittar dit!!
Lokalen får mig att trivas direkt jag kommer innanför dörren och särskilt sommartid älskar jag de stora panoramafönstren ut mot vattnet och den stora bryggan/uteserveringen. Dessutom är maten högklassig. Gårdagens fiskgryta var helt unik i sin smak, inte som något annat jag ätit, och så sagolikt god. Gräddig och med perfekta fiskbitar och musslor.
Det finns bara ett minus. Det är att jag inte bor i huset intill och kan ha Göteborg som min kvarterskrog som jag glider ner till på kvällarna, och hänger med ett glas vin i baren.

Antikmässa
En lördag i Solnahallen bland tusentals samlare och antikintresserade. Säljarnas bord innehåller högt och lågt men fyndpriserna är få. Däremot är det lätt att se vad som är inne på marknaden för tillfället. Stig Lindbergs porslin, 50- och 60-talsprylar och dalahästar finns på varje bord och till skyhöga priser.
Men det är kul att få en nostalgiresa och se gamla plasttillbringare, plåtburkar och kaffekoppar som man känner igen sedan man var liten.
Ett fynd blev det, ett knippe 50-talsbestick att fylla på förrådet i sommarstugan.

Invigningsfest
Torsdagskväll och invigningsfest på nya kontoret.
Gräddstuvad pyttipanna, vin och kladdkaka. Dessutom musik med bland andra Sanna Nielsen och min gamla pianolärares son Jimmie i kvällens band.


Lakritspannacotta på 5 minuter
Onsdagsmiddag med spontant lakritstema.
M har fått agera försökskanin på en spännande laxpaj med apelsin, fänkål och lakrits, vilket hade kunnat sluta med en hämtpizza men tack och lov visade sig vara riktigt bra!
Ingen middag utan dessert till kaffet och det är där femminutaren kommer in i bilden. Ekströms färdiga pannacotta finns på tetrapack i kyldisken och behöver bara värmas till första bubblan, smaksättas och kylas innan servering. Konsistensen blev inte en perfekt pannacotta men smaksatt med mitt bästa lakritspulver blev det en suverän efterrätt och i toppklass med rårörda vanljhallon till.
Så dagens tips: en snabb efterrätt, köp Ekströms pannacotta och tillsätt lite kul smak så är middagen i hamn!


Norrköping levererar
Två dagar "på fältet" i Östergötland. Vindkraftverk, vattenkraftstation, ställverk, gasturbiner, Tåkerns fågelliv och Visualiseringscenter. "Måsten" blandat med väldigt intressanta besök.
Men resans höjdpunkt var tveklöst gårdagens middag på restaurang Asken i Knäppingsborg i Norrköping. Jag har aldrig ätit en godare Toast Skagen! Perfekt grillad bogbladsstek toppades med rabarber och vit choklad till efterrätt. En riktig fullträff. När åker vi till Norrköping igen?

Latmansmat
För att inte riskera att få skörbjugg försöker jag att bara äta sushi en gång per vecka. Eftersom veckans sushidos avverkades på East i fredags, tvingas jag hitta på en annan latmansmat en söndag som denna.
Då Mamadous superba asiatiska ligger lite för långt bort för take away, så måste jag gå ner till tredjeplatsen på min lista med latmansfavoriter.
Tredje platsen: färdiga pajer från matbutiken. Säga vad man vill om färdigmat men idag håller matbutikernas disk med färdiga rätter väldigt hög standard. Idag blir det därför varken sushi eller Biff tamarind utan en mycket god salami- och briepaj och experimenterande pannacotta till dessert. Dessertexperimentet lär jag få anledning att återkomma till.

Lördagslunch med kaffebryderi
Lördag och regnet öser ner hela dagen. Aldrig har jag varit så nöjd över att inte delta i Tjejmilen, som just den här gången. Preppar istället för att bli helt frisk och satsa all energi på halvmaran om två veckor.
Istället för att springa sig trött och blöt på Gärdet, har lördagseftermiddagen spenderats med en långlunch på Café Egoïste med gott sällskap. Men hallå! Visst måste det finnas en maxgräns för hur mycket man får ta betalt för en slät kopp bryggkaffe?
