Sagolik avslutning

Finns det bättre sätt än att avsluta en god måltid med en riktigt välgjord Creme Brulee? Krämig, vaniljig och knastrigt lock. Drömmer mig också tillbaka till den Creme Brulee som fanns på mitt gamla favoritställe Grogg, som var smaksatt med lakrits. Godare brulee kommer jag nog aldrig att få smaka...


Middag hos Kaj

Värmeböljan fortsätter och dagtid är det nästan så varmt så man måste klaga, fastän man inte får. Bäst är kvällarna. Igår spenderades kvällen Hos Kaj i Hammarby Sjöstad, som har en av stans absolut bästa och trevligaste uteserveringar. Packat med folk, supergod mat och en underbar kväll i gott sällskap. Enda anmärkningen var tjejen i kassan som helt och hållet missat charm- och servicekursen. Skärpning!


Läskande vitaminer

27 grader varmt, strålande solsken, konstant törst. Idag har jag druckit mer än en liter färskpressad apelsinjuice, inte köpt utan egenpressad så klart. Det går åt kilovis med apelsiner men det får det vara värt. Gott, läskande, svalkande. Hinner med en laddning till innan dagen är slut.


Trädgårdsansvar

Den här veckan är jag ansvarig för bostadsrättsföreningens trädgård. Eftersom vi har några riktiga trädgårdsfanatiker med gröna fingrar och som värderar blommor och växter högre än människor, så gäller det att ta sitt ansvar på fullaste allvar och sköta vattning, gräsklippning och piffning exemplariskt. Hela den här veckan har dessutom utlovats 25 grader varmt och solsken så det gäller att inte missa nån kvällsvattning, då kanske man får se sig om efter nya grannar...


Kladdkakefällan

Efter gymmet och en långpromenad var planen att bege sig ut på en löprunda. Men istället satte jag i mig fem stycken stora kladdkakemuffins och efter det är det inte läge för någon löpning direkt. Förhoppningsvis hinner jag bli hungrig igen innan det är dags för middag, fast just nu känns det lite avlägset.


Sahara hotnights

Precis hemkommen från midsommarfirandet och sommarens lördagsunderhållning på tv går igång. Glad överraskning att välkomnas hem av en intervju med musikaliska vänner och bilder på mina gamla grundskola och byns grillkiosk där man alltid "firade skolavslutningen med ett skrovmål". Passande att få se dem på midsommardagen, eftersom vi brukade fira midsommar tillsammans i unga år.
Lördagskvällens sällskap blir således Sahara Hotnights framträdande på Görna Lunds scen i Sommarkrysset, och en smarrig Marabou Rasberry Yoghurt.


Sysselsättning i sex timmar

Det är snart dags att kliva ombord på långfärdsbussen som ska ta mig till årets midsommarfirande i Västernorrland. Överlevnadsmackorna är packade, liksom sysselsättning i form av bok, korsord och mp3-spelare. Därmed är jag så redo man kan bli för sex timmars stillasittande på en buss som mest troligt kommer vara fylld till sista sittplats.
För några år sedan älskade jag att åka buss. Långresor som Kiruna tur och retur över dagen, eller 17 timmar till Göteborg, såg jag som en tjusning. Idag är jag inte alls lika bussvan och kommer därför, mest trolig, bli lagom rastlös nånstans i höjd med Söderhamn.
Bästa tidsfördrivet på bussen är att ha med sig en bra ljudbok. Då slipper man risken att bli åksjuk av läsningen och kan istället luta huvudet bakåt, blunda och få boken uppläst i öronen. Det gäller bara att se till att hålla sig vaken, det är ibland lite för rogivande att ha en skön röst som viskar i örat...


Spaghetti Bolognese

Kort arbetsvecka och imorgon är det midsommar. Tiden flyger förbi och om man blinkar lite för länge vaknar man kanske upp och är en gråhårig pensionär som dricker kaffe på fat och löser melodikrysset (det sistnämnda gör jag i och för sig redan).
Det bästa med kortveckor är att det är fredag redan på torsdag. Den här lill-fredan kommer att firas av med något jag längtat efter i flera veckor, men av någon anledning inte kommit mig för att göra: Spaghetti Bolognese. Finns det någon annan maträtt som alltid är god, trots att den alltid smakar olika? Även om man har precis samma ingredienser som förra gången, så smakar den på ett nytt sätt. Bolognese är en fantastisk maträtt och framförallt nånting som jag förutsätter att alla tycker om, med undantag för vissa vegetarianer.
Ikväll blir det att fira (?) in att vi går mot mörkare tider igen med en stor portion bolognese och gott vin. Sen är jag redo för midsommarsillen.


Lättövertalad

Jag har alltid med mig lunchlåda till jobbet. Dels för att det inte finns så många matställen i krokarna av min arbetsplats, dels för att det är billigt men kanske främst för att jag tycker att min egen mat ofta är godare än mat man köper ute. Men ibland sker undantag, när vi går till "sushitanten" eller äter Raggmunkar med fläsk i jobbets matsal. Dagens matlåda kommer att få parkera i kylskåpet tills imorgon eftersom jag övertalats av min spinkiga "jag älskar maten från grillen-kollega" A att ta sällskap med honom och äta hamburgare till lunch.

Är inte hamburgare den absolut godaste skräpmaten?! Jag skulle nog kunna äta hamburgare varje dag i veckan. Eller skräp och skräp förresten... Jag väljer att tycka att hamburgare är bra mat, innehåller hela kostcirkeln: bröd, kött, grönsaker, fet dressing och framförallt är det väldigt gott! Men det bästa av allt känslan av att hålla den kioskgrillade (hambrugare från små grillkiosker är överlägset godast, möjligen med undantag för hemgjorda burgare) hambrugaren i pappersfikan i handen och bita en stooooor tugga. Hamburgare med bestick går bort! Hurra för att äta mat med händerna!


Skön start på dagen

Momentet "stiga upp ur sängen när väckarklockan ringer" är sällan någon favorit. Än mindre de dagar klockan ringer 05.53 och det känns som ett grustag tagit plats i ögonen. Men tricket är att inte fundera eller känna efter utan att bara resa sig upp och hoppa i löparkläderna (som självklart ligger förberedda framme vid ytterdörren).
Det är en skön start att börja dagen med en löprunda längst strandpromenaden. Peppande musik i öronen och glada morgonmotionärer längst vägen gör att rundan känns löjligt lätt, trots att klockan är före tuppen och kroppen egentligen inte riktigt vaknat än. Morgonrundan blir ännu härligare de morgonar då solen lyser i ansiktet och det är så varmt att man bara behöver shorts och linne.
Om jag vore lite mer morgonpigg skulle jag alltid starta dagen på det här sättet, men tills dess att jag blir en pigg pensionär som sitter och inväntar morgontidningen, nöjer jag mig med någon morgontur per vecka.


Garmin, min vän!

Tillslut har jag äntligen kommit till skott och beställt en ny pulsklocka (är nog mer än ett år sedan den gamla gick sönder). Inom två dagar kommer min nya Garmin Forerunner 305 att ligga i brevlådan och då kanske jag får lite fart och ny motivation till löpningen igen.
Den senaste månaden har motivationen varit som bortblåst och löpträningen fått stryka på foten för andra trevligheter, så som solning i parken, goda middagar och möjligen några kortare besök i gymmet. Men när den nya klockan anlänt blir det dags för intervallträning igen, vilket inte är en dag för tidigt om jag ska kunna kapa 2-3 minuter på milen under sensommarens tävlingar. Min bästa löparvän Garmin; du välkomnas med öppna armar!


Det regnar

Nu när det varit varmt och fint väder så länge tycker jag, i ärlighetens namn, att det är ganska mysigt när regnet strilar ner precis hela dagen. En söndag då man ändå inte planerat att göra något särskilt och dessutom kom i säng sent kvällen innan, kan man med gott samvete ta sovmorgon när man hör att det regnar utanför fönstret. Frukost framför morgon-tv, kaffe och bokläsning under en filt, friidrott på tv, film och pizza med gott sällskap är en skön summering av en härlig avslutning på helgen. Idag har jag totalt varit utomhus i ungefär 20 sekunder, när jag gått mellan porten och bilen.


...som sjögräs mellan tänderna...

Jag dricker ganska sällan juice, än mer sällan köper jag hem juice. Det är visserligen gott men....nej, jag har aldrig varit nåt stort juicefan. När jag var yngre drack jag bara äppeljuice eller söt nektar, gillade inte när det kom "sjögräs mellan tänderna", alltså fruktkött. På senare år dricker jag nästan bara egenpressad juice.

Vid den senaste handlingen hamnade ändå den nya juicen från Bravo, med fruktkött, i min matkasse och i morse fick den sin premiär. God och bra betyg från samtliga smaktestare runt bordet! Enligt förpackningen ska den dessutom innehålla 100% fruktjuice och inga tillsatser, det låter bra!


En hylling till ljusa sommarkvällar

Juni månad har någonting som är helt fantastiskt, ljusa sommarkvällar! Igår öste vi hyllningar över hur härligt det är när solen lyser till 21-tiden och sedan fortsätter det att vara ljust hela natten.
Kvällen spenderades på bästa sätt, med min vän A, som äntligen är hemma från sin 6 månader långa resa. Vi åt middag med vår vän C på Fridhemsplan och därefter gick vi vidare till Boulebar i Rålambshovsparken för att ansluta till en sen after work som arrangören av Training Camp Monte Gordo anordnat. Många kära återseenden, mycket skratt och vi blev kvar i sofforna under bar himmel till långt efter sängdags.

Passa på att njuta av kvällsljuset för om en vecka vänder det.


Fisk mellan tårna

Gårdagens samtalsämne var den nya trenden med fiskspa som bland annat finns på Smile Fish Spa på Biblioteksgatan.
Jag kan knappt tänka mig nåt läskigare än att ha hundratals små Gurra Rufa-fiskar som simmar mellan tårna och nibblar mig på fötterna. Gissa om det måste kittlas! Hu!

Till dig som läser detta: Jag vill inte ha fiskspabehandling i present!


Månadens dos av romantik

Idag har Sats bjudit in till förhandsvisning av filmen Something borrowed med bland andra Kate Hudson. Eftersom det verkar vara en romantisk komedi och därmed typisk tjejfilm var valet av biosällskap enkelt.

Jag och min vän E går flitigt på bio och har en tyst överenskommelse att vara varandras tjejfilmssällskap så vi får se de där filmerna som ingen annan vill kosta på ett biobesök för. Vi ser romantiska komedier med enkel handling där man bara behöver skratta med och inte vara så fokuserad och engagerad i innehållet. Betyget på filmerna blir oftast en svag trea men även om det sällan är några toppfilmer så fyller de sitt syfte och vi får en mysig tjejkväll tillsammans.
Nån gång per år förvånar vi alla i vår omgivning med att se en tung, påkostad och seriös film, men det brukar bara bli nåt enstaka tillfälle. Sedan är vi tillbaka i romcom-träsket. Så, ikväll är det dags igen! Biomörker, biogodis och bästa biosällskapet. Återstår att se om det blir den bästa biofilmen? (Tveksamt)




Sommaren är karibisk

Varje sommar kommer Marabou med en ny chokladkaka. För något år sedan kom varianten med torkade jordgubbar i, den var supergod! Årets sommarvariant heter Caribbean och är smaksatt med kokos och torkade bananer, verkligen en ny favorit! Jag älskar kombinationen banan och choklad! Kokosen piffar till det hela och jag har hunnit mumsa i mig minst 10 stora chokladkakor hittills, och då har sommaren bara börjat...


Mammas nya kille

Världens bästa radioprogram är Mammas nya kille. Det har gått på P3 i flera år men just nu spelas bara repriser eftersom Klungan gjort tv-serie och döreställningar på sistone.

Hans Melange, Frisören, cirkusartisten Katla, livscoachen Peter Nilsson, Lacken, folklivsforskaren Job Andersson, Paaatrik från Piteå och actionhjäten Thunder brukar ha förgyllt mina onsdagseftermiddagen och skratten blir många, långa och högljudda.

Den bittra sjukpensionären Lars Stenberg från Boden är också en av karaktärerna. Här är ett av hans bästa klipp. Lyssna vad han tycker om hantverkare.


Mammas nya kille

Världens bästa radioprogram är Mammas nya kille. Det har gått på P3 i flera år men just nu spelas bara repriser eftersom Klungan gjort tv-serie och döreställningar på sistone.

Hans Melange, Frisören, cirkusartisten Katla, livscoachen Peter Nilsson, Lacken, folklivsforskaren Job Andersson, Paaatrik från Piteå och actionhjäten Thunder brukar ha förgyllt mina onsdagseftermiddagen och skratten blir många, långa och högljudda.

Den bittra sjukpensionären Lars Stenberg från Boden är också en av karaktärerna. Här är ett av hans bästa klipp. Lyssna vad han tycker om hantverkare.


Hippans efterrätt

Idag finns det en del trötta mössor skulle jag tro. Gårdagens möhippa firades i 17 timmar och det tar på krafterna även hos den bäste. Idag gäller det att fylla på med extra energi och därför passade det bra med en ordentlig efterrätt efter lunchen. Till vår lycka fanns det rester från möhippemiddagen och även den gudomligt goda cheesecaken med passionsfrukt. Den gjorde susen i slitna söndagskroppar. Jag skulle i och för sig kunna tänka mig två bitar av den cheesecaken till lunch varje dag!


Bistro Berns

En av stans enkla men ändå trivsamma uteservering är Bistro Berns vid Berzeli park. Här spenderar jag gärna en varm sommarkväll och Bistro serverar en av stans bästa omeletter och stans tveklöst godaste Creme Brulee. Inte varit där än? Ta första bästa tillfälle och passa på!


Rosétider

Det bästa med försommaren är att det alltid finns ett tillfälle att dricka ett gott rosévin. En solig och varm fredag som denna finns det en timme över mellan jobb och middag på uteservering med goda vänner. Den timmen spenderas i en brassestol på balkongen med senaste numret av Allt om resor, choklad och ett glas rosé. Sånna här underbara sommardagar gäller det att ta tillvara varje minut!


...för 10 år sedan...

De senaste dagarna har Stockholms gator fyllts av glada studenter som åker lastbilsflak, sjunger och skrålar. För precis tio år sedan var det jag som stod på ett flak (eller snarare en höskrinda efter en traktor) och sjöng och skrålade "...för vi har tagit studenten..." TIO ÅR SEDAN!
Jag har inte tidigare reflekterat över att det redan passerat tio år sedan jag lämnade skolbänken och rusade ut från gymnasieskolan och därmed betraktade mig som vuxen. Många av mina gamla klasskamrater har jag heller inte sett sedan den sista dagen i skolan och kan inte låta bli att undra vad det blivit av många av dem?

Det är nostalgiskt att tänka tillbaka på den där soliga morgonen i början av juni 2001, som började vid 06-tiden då vi cyklade till champagnefrukosten i träningsoverall, och senare på förmiddagen mottogs av alla familjer och släktingar på skolgården. Varje gång jag är hemma i mitt föräldrahem tittar jag på klassfotot som togs på avslutningsdagen och som fortfarande står inramat i mitt flickrum. Jag minns tillbaka på tiden i gymnasiet med glädje, "...fy f-n vad vi var bra!"


Handskalat

Finns det nåt godare än en stor räksallad med avokado, kokta ägg och ett berg av färska, handskalade räkor? Underbart! Kommer förmodligen vara mättfram till lunch imorgon...


Bortglömda Ace of Base

Visst minns ni Ace of Base? De var ju hur stora som helst i början av 90-talet, förmodligen mycket sötrre än jag riktigt förstod då. Och vilka hits de hade! Men de senaste 10-15 åren har jag knappt ägnat en tanke på dem, tills jag ramlade över en biografi av AoB-medlemmen Jenny Berggren härom veckan.
Vinna hela världen handlar om hennes liv, från barnsben till idag. Hon beskriver framgångssagan Ace of Base, känslorna efter att ha blivit attackerad av en knivbeväpnad kvinna i sitt föräldrahem och om sin tro. En blottande historia som offentliggör många av framgångens baksidor, precis en sån typ av biografi som jag gillar, även om den emellanåt är lite händelsefattig och enahanda. Läsvärd och en nostalgisk tillbakablick till det glada 90-talet. Fick självklart lov att söka fram Ace of Base gamla videos på youtube. Vem kommer inte ihåg Wheel of fortune, All that she wants, Happy Nation, Don't turn around och The Sign?


Nationaldag

Den 6 juni och Sveriges nationaldag. Hur firar man egentligen det? Eller behöver man fira? Jag gjorde som ett par hundra andra stockholmsbor, och spenderade dagen på en filt i Vitabergsparken. Gissningsvis har det varit årets varmaste dag, näst intill vindstilla och uppskattningsvis en bit över 25 grader varmt på termometern. En underbart härlig dag men det tar också på att inte göra nånting. Solen och värmen sätter all energi ur spel och kroppen och huvudet blir tröttare än efter ett hårt träningspass. Men jag tänker inte klaga. Jag håller tummarna för att solen och värmen håller i sig hela veckan!


Räddare i nöden

När inspirationen och motivationen tryter, men det ändå ska knåpas ihop en lördagmiddag, så tar jag gärna hjälp av en räddare i nöden. Arlas creme fraiche med smak av Karl Johansvamp är fenomenal och piffar upp pastasåsen, grytan eller såsen. Jag skulle kunna äta den till allt! (...nå ja...?)


Varmt varmare varmast

Idag bjuder Stockholm på den värsta sommarvärmen! Klarblå himmel, strålande solsken och varmt som i bastun. Ikväll kommer minst 80% av Stockholms befolkning ha antagit en tomatröd hudfärg, var så säker.
Vi har spenderat dagen i Tantolunden, som så många andra, och också spanat in den senaste utbyggnaden på Loopen Marin i Hornstull. Loopen är ett av mina bästa ställen en varm sommardag. Trevlig stämning, god mat och ett fantastiskt läge med palminredda flytbryggor på vattnet. En klar favorit!


Kommer aldrig mer igen

Först kom Lars Kepler. Den hemlige pseudonymen som skrev kioskvältaren Hypnotisören och sedan följde upp med Paganinikontraktet. Nästa pseudonym som skrivit en bladvändare är Hans Koppel, eller Petter Lidbeck, som han egentligen heter. Koppels senaste bok Kommer aldrig mer igen är en riktig bladvändare som är välskriven, lättläst och ger en sån där jobbig känsla i magen för att den är en så ångestladdad och fruktansvärd historia som man ändå kan sätta sig in i, trots att den är gräslig! Jag gillar boken och hoppas att Koppel kommer med fler likande romaner.

Filmrättigheterna till Kommer aldrig mer igen har sålts till produktionsbolaget bakom Millenium-filmerna.


Långt mode

Förra året började modet med långklänning att hitta sin plats. I år fullkomligt exploderar butikerna med långklänningar. Jag älskar långa klänningar, men det är samtidigt svårt att hitta de som är snygga när man tar dem på, och inte bara snygga när de hänger på galgen. Många är för vida och fladdriga eller så har de en tendens att se ut som nattskjortor.
Just nu mer eller mindre bor jag i mitt senaste exemplar. Den passar både till vardags och helg och är bara att varva med sandaler, keds, ballerinas eller converse. Dagens uppdrag blir förmodligen att hitta en till långis, så jag kan varva och inte alltid gå runt i rosarandigt.


Bästa restmaten

Igår var en sån dag. En sån dag då kylskåpet kändes tomt och det lilla som fanns där inne bara var rester, halvöppnade förpackningar och sånt som inte känns så kul när man kommer hem och är vrålhungrig. Sånna gånger finns det bara en sak att göra; fixa pizzadeg (köp färdig på rulle eller knåda ihop en egen) och göra pizza av resterna!
På pizza kan man ha precis vad som helst och den enda ingrediens som väl är ett måste, förutom degen, är ost. I mitt kylskåp fanns lite skivad chorizo, en halv lök, en halv paprika, några skrövliga champinjoner, en halv burk tonfisk, lite ledsen rucola... I frysen fanns riven ost. 20 minuter senare låg en rykande het och smarrig pizza på tallriken!


RSS 2.0